geirweb arbeid utdanning cv familie interesser H E 76

Små historier

Separasjon av melk
og laging av is


Tur i skogen

Bilder av Mike
Separasjon av melk og islaging

Familien min på mor siden hadde en gang i tiden en liten gård, hvor de holdt litt sau og en melkeku. Og et arvestykke fra den tiden er en gammel melkeseparator. Den ble kanskje kjøpt inn en gang i mellomkrigstiden, sent på 1920-tallet eller tidlig 30-tall.

En melkeseparator fungerer på den måten at en kan separere kumelk til skummet melk og fløte. Separatoren er en Laval.

Rundt juletider i 2005 fant min mor ut at det var på tide å vise og fortelle kommende generasjon om hvordan en fikk fløte i gamle dager. Hun fikk tak i ekte kumelk fra en lokal bonde, og inviterte ungan.

På kjøkkenet satte vi opp separatoren og lot Agnete, Markus og Nikoline få prøve og separere kumelk.
Nicoline, Gerd, Markus og Agnete separerer melk
Nicoline, Gerd, Markus og Agnete separerer melk.

Separasjonen var tildels vellykket, vi kunne ha hatt mer kumelk, slik at vi hadde fått mer fløte. Etter at vi var ferdig med å separere, var det tid til å lage iskrem av fløten vi hadde laget.

Vi lager vaniljeis
For å kunne lage god iskrem er det viktig å få til hurtig nedkjøling av iskrem, under konstant omrøring, slik at det ikke dannes store iskrystaller i isen. Til det lagde vi en kuldeblanding som vi satte kummen med iskrem oppe i.Vi lagde en kuldeblanding av snø og salt, i forholdet en del salt til tre deler snø. Snø er mer effektiv enn is i en slik kuldeblanding. Temperaturen i kuldeblandingen var -20 grader.
Nicoline og Gerd lager iskrem
Nicoline og Gerd lager iskrem

Oppskrifter på iskrem kan du finne på f. eks. Matoppskrift.no